Pleje & Vedligehold af Teak

oprettet d.

Pleje og vedligehold af teak


Pleje af teak havemøbler – Læs hvordan her.


Pleje af teak havemøbler i både silver og gold teak er nemt – Havemøbler i teak er nemlig den højeste kvalitet af have- og terrassemøbler der findes. Teak er altså nem at vedligeholde og har en enorm lang holdbarhed.


Teak træ har en række kvaliteter der gør det især egnet til det hårde klima her mod nord, idet træet er enorm hårdt og meget olieholdigt. Det gør træet modstandsdygtigt overfor mug og biller mv. Det naturligt høje indhold af olie i kerne teak forhindrer også vand og fugt i at trække ind i træet og derfor benyttes teak som bekendt også på både og skibe.


Gold teak ( kernestammen) har en flot honninggylden farve og Silver teak ( ungt teak) er lysene og mere flammede i farven, begge typer bliver over tid patinere flot og sølvgråt. Den ændring er kun kosmetisk og har ingen effekt på holdbarheden af dine havemøbler – mange synes faktisk at det er en flot og ønsket effekt. Teak træ arbejder meget lidt i forhold til andre træsorter, men mindre sprækker kan forekomme i træets øverste lag. Dette har ej heller nogen effekt på holdbarheden.


Skal mine teak havemøbler behandles med olie?


Vælger du oliebehandling har det først og fremmest den virkning at træets naturlige glød bibeholdes, men det har kun en tidsbegrænset effekt og gør desuden dine teakmøbler ”afhængige” af regelmæssige behandlinger. Man kan også vælge  I tillæg synes vi at den flotte sølvgrå patina som ægte teak vil opnå er både flot og klassisk for teaktræ i god kvalitet.


Hvis du er uheldig med en oliebehandling kan man faktisk også øge risiko for at fjerne træets naturlige evne til at ånde hvilket mindsker træets naturlige modstandsdygtighed overfor mug og pletter mv.


Havemøbler i teak kan dog med fordel renses fra tid til anden. Vi benytter oftest en mild brun sæbe eller sæbespåner, der også har den virkning at især bordplader lukkes lidt i overfladen og ikke tager så let imod fedtpletter og den slags. Lav en mild sæbeblanding og brug en blød børste til havemøblerne. Du skal ikke være bange for at tage fat, men overfladen kan blive en smule mere ru hvis du går hårdt til værks. Dette kan slibes med fint sandpapir ved behov. Den øverste patinering kan forsvinde en smule ved vask, men den kommer hurtigt igen. En årlig behandling er rigeligt – og du kan med fordel gøre dette om foråret inden sommersæsonen tager fat. Brug børsten i årenes retning og skyld efter med vand.

Der findes også en række forskellige produkter til teak rens, der også virker fint og har en udførlig beskrivelse til hvordan det anvendes.


Har du mindre pletter du ønsker at fjerne kan du bruge ovenstående metode, men du kan også bruge fint sandpapir hvis du har vin og kaffe pletter – området vil hurtigt patinere op og træet tager ikke skade.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar